LIHA-AKATEMIA 2023 OHJELMA
2.2. TORSTAI
10:00 Ilmoittautuminen

11:00-12:00 Lounas

12:00-12:15 Tervetulosanat
Reijo Flink, toimitusjohtaja, Atria Tuottajat, A-Rehu ja Nautasuomi

12:15-12:45 Atria ajankohtaiset kuulumiset
Mika Ala-Fossi, toimitusjohtaja, Atria Suomi Oy
Mika Ala-Fossi on toiminut vuodesta 2011 Atria Suomi Oy:n toimitusjohtajana. Hän on nähnyt jo pitkän taipaleen yrityksen matkaa ja sen kehityksen maakuntasarjapeleistä kansainvälisten areenojen sarjaan. Tätä kehitystä hän katsoo erityisellä ylpeydellä. Vapaa-ajallaan mies rentoutuu metsä-, metalli-, puu- ja maatöiden parissa. Talvisin lähes kaikki vapaa-aika hujahtaa jäähallien uumenissa kiekkojunioreita seuraten.

12:45-13:15 Ruokamarkkinan muutokset ja suomalaisten suhde lihaan
Jukka Saarenpää, tutkimuspäällikkö, Atria Suomi Oy
Data ja numerot kertovat mitä on tapahtunut ja muutoksen suunnasta voi vetää johtopäätöksiä tulevaisuuteen. Kuluttajan tai asiakkaiden ymmärtämiseksi numerot eivät kuitenkaan pelkästään riitä. Tarvitaan kohtaamisia, joiden systemaattista järjestämistä, dokumentointia ja raportointia kutsutaan markkinointitutkimukseksi. Minulla on ilo toimia Atrialla dataa ja markkinointitutkimusta yhdistävässä tiimissä, jolloin ruokamarkkinan muutosta nyt ja tulevaisuudessa voidaan parhaalla mahdollisella tavalla ymmärtää.

13:15-13:45 Liha ihmisen ravintona ennen ja tulevaisuudessa
Eero Puolanne, lihateknologian emeritusprofessori, Helsingin yliopisto
Eero Puolanne aloitti lihateknologian opinnot Helsingin yliopistossa 1966 ja suoritti siellä tutkintonsa. Yliopistouraa on takana yhteensä yli 52 vuotta muun muassa tutkijana ja professorina sekä eläkeiän jälkeen erilaisissa opetus- ja tutkimusprojekteissa. Puolanne on tutkinut mm. eläinten stressin ja lihan laadun yhteyksiä sekä viimeksi broilerin lihasvaurioiden syntymekanismeja. Tämän lisäksi hän on toiminut lihantutkimuksen kansainvälisen järjestön pääsihteerinä, liha-alan kansallisissa ja kansainvälisissä yhteisöissä sekä yliopiston hallinnossa. Harrastuksina työnteko yliopistossa, liha-alan aseman edistäminen, metsätyöt ja lukeminen.

13:45-14:15 Iltapäiväkahvi

14:15-15:00 Palkintojen jako

15:00-15:45 Regulaatio energiatransition ajurina
Mika Anttonen, hallituksen puheenjohtaja, energiayhtiö St1
Mika Anttonen on energiayhtiö St1:n hallituksen puheenjohtaja. Mika on perehtynyt syvällisesti energia-alan kokonaiskuvaan ja hänellä on aito halu löytää ratkaisuja globaaleihin energiahaasteisiin.
Polttonestekaupasta alkaneesta yksityisyrittäjyydestä on kehittynyt monipuolinen energiayhtiö St1, joka toteuttaa toiminnassaan visiotaan olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. St1 investoi voimakkaasti uusiutuvan energian kehitystyöhön ja tuotantoon – ulottuen teollisesta tuulivoimasta liikenteen uusiutuviin jätepohjaisiin biopolttoaineisiin. St1 toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Iso-Britanniassa.


15:45-16:00 Loppusanat
Reijo Flink, toimitusjohtaja, Atria Tuottajat, A-Rehu ja Nautasuomi

20:00 ILLALLINEN - ATRIA 120-VUOTTA
Juhlaillallisella juhlistamme 120-vuotiasta Atriaa hyvän ruoan ja musiikin merkeissä. Illan aikana Olli Halonen esiintyy bändeineen.
Illallisen pukukoodina tumma puku.
3.2. PERJANTAI


9:00-10:00 Mitä kuuluu alkutuotanto?
Tuotantosuuntakohtaiset puheenvuorot:
Ilkka Ala-Fossi, Harri Rosenberg, Sinikka Hassinen ja
Jaakko Kohtala
10:00-11:00 Paneelikeskustelu: Maatalouden rahoituksen tilanne
Paneelin vetäjänä Jaakko Kohtala. Panelistit:
- Olli Tarkkanen, OP Etelä-Pohjanmaa
- Timo Kalliomäki, Suomen Osuuspankki
- Ari Nopanen, ProAgria
- Kjell-Göran Paxal, Ab WestFarm Oy
11:00-12:00 Lounas
12:00-14:00 Tuotantosuuntakohtaiset webinaarit
14:00 Iltapäiväkahvit
SIKASEMINAARI

12:00-12:30 Millainen sika pärjää tuotantoketjussa
Mari Heinonen, sikojen sairauksien ja terveydenhuollon professori, Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta
Mari Heinonen työskentelee Helsingin yliopistossa, eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa tuotantoeläinlääketieteen osastolla. Hänellä on pitkä ura käytännön eläinlääkärinä, opettajana ja tutkijana. Hänen aiheensa ovat liittyneet sikojen sairauksiin, terveydenhuoltoon, hyvinvointiin, käyttäytymiseen ja lisääntymiseen.

12:30-13:00 Kansainväliset trendit sianjalostuksessa
Karl-Johan Klit, aluemyyntipäällikkö, Topigs Norsvin
Karl Johan Klit, on toiminut Topigs Norsvinin Pohjoismaiden aluemyyntipäällikkönä sekä Topigs Norsvin Tanskan toimitusjohtajana vuodesta 2020. Aikaisempana päätoimisena eläinlääkärinä erityisosaamisena on sikojen terveys ja sairaudet.

13:00-13:30 Työnantajamielikuvan rakentaminen ja sen merkitys
Annika Eklöf ja Juha Finnilä
Annika Eklöf on Kotieläintilojen imago ja työvoima -hankkeen projektipäällikkö. Suomalainen ruoka on aina ollut lähellä sydäntäni. Ala kaipaa lisää osaajia ja osaajien houkuttelu vaatii työnantajamielikuvan rakentamista. Positiivisella ja avoimella viestinnällä voidaan vaikuttaa siihen, miten ala ulospäin nähdään. Juha Finnilä on toisen polven kuljetusyrittäjä isän aloitettaessa Itikalla eläinkuljetusautoilijana vuonna 1961. Juha aloitti omalla autolla vuonna 1990 ja Veljekset Finnilä Oy perustettiin 2001. Tällä hetkellä yrityksen palkkalistoilla on reilut 60 työntekijää.

13:30-14:00 Punnitsemisen avulla painohallinta kuntoon
Markku Puska, Sikana Oy
EMOLEHMÄSEMINAARI

12:00-12-30 Carbo - hiilijalanjälkityötä käytännössä emolehmätilalla
Sinikka Hassinen, johtaja, Nautasuomi

12:30-13:00 Sorkkaterveyden ylläpito emotiloilla
Hertta Pirkkalainen, asiantuntijaeläinlääkäri, ETT ry

13:00-13:30 Mitä tiedetään emohiehoista?
Susanna Vehkaoja, kehityspäällikkö, Nautasuomi

13:30-14:00 Avoimin mielin eteenpäin
Palkitun tilan puheenvuoro
NAUTASEMINAARI

12:00-12:30 Ajankohtaista nautojen hengitystietulehduksista
Tuomas Herva, eläinlääkäri, Atria Suomi

12:30-13:00 Carbo - hiilijalanjälkityötä käytännössä lihanautatilalla
Sinikka Hassinen, johtaja, Nautasuomi

13:00-13:30 Tukimuutokset 2023
Tomi Karsikas, aluepäällikkö, Nautasuomi

13:30-14:00 Joko nyt biokaasua lihanautatilalle?
Sami Vinkki myyntijohtaja, Demeca Oy
SIIPISEMINAARI

12:00-13:30 Optimizing broiler management
Kieron Daniels, Aviagen
Kieron Daniels aloitti työnsä Aviagenilla tammikuussa 2021 broilerikasvatuksen asiantuntijana ja neuvojana. Toimialueena hänellä on Iso-Britannia, Irlanti ja Skandinavia. Kieronilla on vankka käytännön kokemus broilerituotannosta.
Kieron on valmistunut Aberystwythin yliopistosta pääaineenaan kotieläintieteet (Animal Science).

13:30-14:00 Emotilanne
Hannu Tiuttu, Aviagen
Hannu Tiuttu hoitaa SweChick AB:n myyntiä, markkinointia ja teknistä neuvontaa Suomessa ja Virossa sekä Aviagen KFT:nilla Latviassa ja Liettuassa. Aviagenin tuotteet ovat ROSS 308 broileriemo sekä hitaasti kasvavat Rowan Range –tuoteperheen jalosteet.